Special Final Works | Course 2016/17

Manifesto BEIA · A / Leia Goiria

Projecte artístic creat per dones i per a les dones, que reivindica el seu paper social com a col·lectiu oprimit.
 
Dins del context d'aclaparadora desigualtat de gènere, aquesta obra social neix d'una necessitat imperiosa per analitzar i visualitzar els motius de la problemàtica actual amb llarga càrrega històrica; amb l'objectiu de donar a conèixer i conscienciar dels greus efectes que provoca.
 
Partint dels conceptes teòrics amb perspectiva de gènere i feministes, que permeten arribar a un procés d'alliberació individual i col·lectiu. L'estructura patriarcal i capitalista han promogut un model desigual i injust que invisibilitza a la meitat de la població. No fer res sobre aquest tema, comporta la perpetuació d'aquest estat.
 
En un món que pretén col·locar-nos en un espai inferior i de forma dividida, reprendre el control dels nostres cossos i decisions és l'acte de desobediència més efectiu i reivindicatiu.
 
Manifesto BEIA·A sorgeix com a metàfora de les pressions estètiques que sofreixen i condemnen a les dones per aconseguir un ideal inabastable femení i analitza els conceptes lligats a la bellesa i feminitat, demostrant com aquestes, no són més que formes de control i submissió.
 
La societat estableix que una dona és bella quan és delicada o fràgil (feble), prima i petita (que ocupa menor espai en la societat), quan és sexualment atractiva per a la mirada masculina (submissió i anul·lació del desig sexual propi), romandre jove (ser inexperta i innocent), actuar de forma dolça i callada (sensible i sense lideratge). Aquests adjectius defineixen perfectament el model de dona en què la societat està interessada que esdevinguem. Desemmascarar aquests aspectes és el primer pas cap a l'alliberació.
 
Una llibertat  que es representa a través del suport tèxtil mitjançant un acte performatiu. El tractament de la matèria recrea un llenguatge propi que reinterpreta el concepte de bellesa a través de la imperfecció i que reflecteix la transició de tres dones, que caminen juntes cap a la seva pròpia llibertat i la de totes.
 
'L'única cosa més poderosa que una dona segura és un exèrcit d'elles'. Aquest projecte va dedicat a totes vosaltres!
 

Vídeo ►

10 April 2018 | ESDAP Catalunya, Fashion Design

Gallery