Previous courses | Course 2015/16

Col·laboració ESDAP LLotja amb el fons xilogràfic Rubiralta – Garriga

L’ESDAP Barcelona Llotja ha col·laborat en el projecte del fons xilogràfic Rubiralta – Garriga, impulsat per la Fundació Carulla, activant diverses propostes que s’han dut a terme en assignatures dels Ensenyaments Superiors de Disseny en l’especialitat de Disseny Gràfic, aportant un matís didàctic i una visió jove en els conceptes gràfics amb què treballen i experimenten els futurs dissenyadors.

És un repte despertar la motivació de l’alumnat en relació als gèneres gràfics de la nostra història en moments com ara on el nostre entorn està envaït d’imatges de tota mena. Com es mira un jove d’ara una xilografia del S. XVII? És un deure del professorat de disseny despertar la sensibilitat vers el llegat, promoure el coneixement dels aspectes històrics, socials i culturals del disseny, i és una competència que ha d’adquirir un dissenyador per tal de contribuir amb la seva activitat professional a la sensibilització social vers la importància del patrimoni cultural. Per això, quan se’ns va fer la proposta a l’Escola Llotja, li vàrem veure el potencial, vàrem valorar l’aportació didàctica que la col·laboració amb el fons xilogràfic dels gravadors Abadal representava per l’alumnat, tocava de ple una tradició de les arts arrelada a la nostra cultura catalana, i així fou com diversos professors ens hi vàrem engrescar.

Pel professor és també un repte, cal fer la proposta atractiva a l’alumnat, marcant bé el camí i despertant la capacitat de generar valors significatius però deixant un cert marge de llibertat. La motivació ha vingut informant-se, treballant, observant, experimentant, relacionant conceptes i tècniques, per després iniciar una de les tasques del dissenyador: saber actuar com a mediador entre la tecnologia i l’art, les idees, els fins i la cultura.

Les propostes s’han centrat en les xilografies dels gravadors Abadal, especialment en els boixos dels oficis, l’auca del sol i la lluna i altres xilografies que han despertat la curiositat dels nostres alumnes, com també el mateix procés de realització d’una xilografia. Hi han hagut col·laboracions en les assignatures de: Il·lustració i Narrativa gràfica (Montse Noguera), Projectes I de Disseny gràfic (Judit Gabriel i Mireia Cases), Disseny editorial, publicacions analògiques i digitals (Montse Noguera). En les diverses assignatures s’ha comptat amb l’assessorament de Carla Arenas.

La resposta de l’alumnat ha estat molt bona i positiva, han demostrat que entenen la seva tasca com a comunicadors i agents socials. Han posat la seva creativitat al servei de les propostes i s’ha despertat de mica en mica la curiositat pel fons xilogràfic Abadal, creant productes de disseny comunicatius i amb contingut cultural.

En el marc d’aquest projecte s’ha fet una exposició al Museu de la Vida Rural, a l’Espluga de Francolí on, a més de les xilografies del fons Abadal, s’han mostrat treballs dels alumnes. L’exposició serà itinerant i preveu moure’s pròximament a Manresa, Barcelona i al País Basc.

A sota es poden veure algunes imatges de l’exposició i alguns dels treballs sobre infografia, edicions analògiques i digitals i il·lustració.

 

27 April 2016 | ESDAP Barcelona Llotja, All news

Gallery