Current course | Curs 2020/21

OPENNESS 2021 societat oberta Una experiència pedagògica de disseny obert

Fins el 14 de març és pot veure  al Disseny Hub Barcelona l’exposició Openness. 2021 Societat Oberta, és un projecte que té com base conceptual la nova filosofia del Disseny Obert, que té com a objectiu fer l’àmbit del disseny més accessible als usuaris, una manera de fer que es basa en l’obertura, la transparència i l’accés lliure al coneixement amb l’objectiu de compartir, millorar, personalitzar i descentralitzar el procés de disseny.
 
Per portar a terme els reptes de col·laboració els organitzadors i protagonistes –alumnes i professors de tercer i quart curs de disseny de producte de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya– han treballat el projecte des de diferents marcs col·laboratius, en un marc de formació, compartint la feina amb els centres educatius  de l’Escola d’Art i Disseny GDUT de la Xina¸ l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló o l’Escola Superior de Disseny de La Rioja.
 
En el sistema de  projecció han tingut en compte les possibilitats que dóna la indústria 4.0, que permet que qualsevol pugui, a través de l’accés lliure als plànols i els arxius de fabricació digital, descarregar-se les instruccions des d’un web, comprar els materials i construir-los localment i amb proveïdors locals.
 
I finalment en el marc de l’exhibició l’alumnat de l’ESDAP Catalunya de l’especialitat de disseny de producte exposen al DHUB propostes de mobiliari i productes senzills, fàcils de construir i de codi obert, gràcies a la seva iniciativa i la col·laboració entre ambdues institucions. 
 
La col·lecció Openness 2021 consta d’un total de vuit peces de mobiliari per a la llar dissenyades de manera que siguin fàcils de construir: un tamboret amb  graó, una taula de centre, un banc-taula, una tauleta auxiliar, un portatestos, una estació de treball, un sabater i una cadira. Tots els mobles tenen com a nexe la fusta, un material fàcil d’obtenir i manipular. Les instruccions per a la seva construcció s’adquireixen mitjançant la descàrrega gratuïta a través del web Download Open Design, en el que s’hi troben, també, desenes de productes dissenyats per altres estudiants de l’Escola d’Art i Disseny GDUT de la Xina, l’Escola Superior de Disseny de La Rioja, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló i l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya.

+ informació
 
https://www.downloadopendesign.com/
https://openness.persona.co/
 
 
Participants

Carlos Enes amb ARV 299; Guillermo Baeza amb Siserra; Joan Huguet amb Rute 45;Jordi Sanz amb l’Alló; Laura Cedrés amb Growgrind; Marina Cortés amb 505;Martina Oriol amb Khi; Morgane Van Peteghem amb Patdef; Carla Gimeno amb Tetra; Angels Dimitri amb Sth-Added 1.0 i 3.0. Projectes tutoritzats pel professor Guillem Ferran.
 
L'enemic invisible
També es presenten els resultats de l’exercici l’Enemic Invisible que té com objectiu posar en pràctica un sistema dissenyat per una altra persona. Incorporant un to crític als regals de l’amic invisible i fomentat la capacitat crítica de posar en dubte el nostre comportament com a
usuaries intentant incorporar millores en el disseny de sistemes.
 
Participants
 
Aitana Segarra amb Foc¸Aina Alabart amb Velapack¸; Andrea López amb Masknimal; Aran Anyó amb Maquetes habitatge; Cèlia Anglès amb Mi gran noche; Jessica Alvarez amb Cut Flower Pot; Júlia Lloveras amb L’espera; Laura Cedrés amb Hakuna Potato; Morgane Van Peteghem amb Happy Birds; Aitor López amb Kotchä; Daniel Rodriguez amb Pentoy; Joel Figuerola amb Don’t play with the food; Judit Molina amb Among Us; Marc Ballester amb Pencil Crossbow; Paula Lozano amb Tiraapunta; Roger Bartra amb Ninot de neu; Sofía Delpilar amb Suport per a mòbil; Víctor Peiró amb Suport per a fotografies Polaroid
Aquest exercici ha estat tutoritzat pels professors:  Guillem Ferran i Rafel Oliva

+ informació
 
https://sites.google.com/xtec.cat/enemicinvisible/

3R DISSENY DE PRODUCTE ESDAP CATALUNYA
 
 
 
 
 
 
10 February 2021 | ESDAP Catalunya, All news

Gallery