Gabriela Canelo - NABA Milano, Itàlia

Gabriela Canelo - NABA, Milano, Italia

Des del primer moment vaig tenir clar que, dins dels possibles destins, volia fer la meva mobilitat a Italia i Milà, la capital de la moda i el disseny, era una gran oportunitat per a un estudiant de disseny.
 
La meva universitat, NABA, estava situada en una bona zona, Navigli. Compta amb un molt bon campus i ofereix estudis en italià i internacionals. Tot i que el campus, l’ambient i la gent m’han agradat molt, m’ha decebut pel que fa al sistema educatiu, que també és molt diferent al d’ESDAP. Les asignatures no són gaire específiques perquè són majoritariament pràctiques. Mancant molt una base teòrica, i amb molt poques limitacions en els projectes, cosa que t’allunya del món laboral. Per altra banda, però, cal dir que m’ha ajudat a desenvolupar més la meva part creativa. Tampoc no m’ha agradat gaire el fet que la majoria dels treballs fossin en grup i generalment he trobat les qualificacions poc estrictes i bastant relatives. Potser trobo que la universitat està més dirigida al món de la moda i no tant a interiors, que és el que jo estudio.
 
Com a ciutat, Milà m’ha meravellat; és una ciutat gran, maca, emergent, amb ambient internacional, plena de gent creativa, vida nocturna, diferents events, i bon menjar. També té a prop altres ciutats que merexien molt la pena visitar i viatjant-hi amb bus resulta molt econòmici i fàcil.
 
L’estil de vida -transport i menjar- econòmicament parlant, diria que és bastant similar a Barcelona. Lo pitjor seria l’allotjament, difícil de trobar i molt car. Jo vaig tenir sort i vaig trobar un bon pis a bon preu, però recomanaria buscar amb temps i contactar, per pàgines web per buscar pis o pel correu de l’universitat, amb futurs estudiants, que alhora permet conèixer gent abans d’anar al destí.
 
Si no, una altra manera de conèixer gent és pels grups d’Erasmus, com l’ESN, que organitza events, festes, viatges, i també garantitzen alguns descomptes i avantatges, com viatjar amb RyanAir.
 
La fi de la nostra mobilitat, però, ha estat particular pels casos de coronavirus detectacts a la ciutat i les regions del nord d’Itàlia. L’última setmana d’exàmens van tancar les universitats i altres llocs públics, com a prevenció, i molts estudiants internacionals van tornar als seus països i altres Erasmus van adelantar les seves tornades. Tot i això, la univesitat ha trobat solucions per acabar els exàmens pendents.
 
En general, l’experiència ha estat realment enriquidora pel fet de viure a l’estranger, experimentar un altre model d’ensenyament, conèixer gent i cultures noves, practicar l’anglès, i conèixer una nova llengua i cultura, l’italiana. La recomano 100% a qualsevol estudiant i, sense dubte, tornaria a repetir-la.