Beatriz Pousa - ESAD Matosinhos, Oporto, Portugal

Vaig escollir Porto per la seva gastronomia i les seves platges, però en arribar allà em vaig enamorar de mil coses més. Per mala sort la platja no la vaig poder gaudir gaire, ja que vam tenir pluja cada dia des de l'octubre fins al desembre. A vegades em demanava si estava a Londres o a Portugal! Si escolliu aquest destí, us aconsello que agafeu el paraigua.
 
Tant el país com l'ESAD em van agradar moltíssim. A la universitat des del primer dia em vaig sentir com a casa. Les instal·lacions de l'ESAD estaven molt bé, tenien biblioteca, un estudi de fotografia i so a la disposició dels alumnes, una copisteria que estava oberta tot el dia i una papereria fantàstica. El que haig de destacar és el bar de l'ESAD, és el que més trobo a faltar. Era un bar de 5 estrelles, ja que et servien tot el que volies, i el millor era que al migdia hi havia 3 varietats de plats per escollir, tot un luxe per només 5 €.
 
Els professors en general eren molt atents amb els alumnes d'Erasmus, no ens deixaven mai de banda i molts s'esforçaven per fer classes tant en portuguès com en anglès. Sempre estaven disposats a ajudar-te amb tot. Però també s'ha de dir que hi havia excepcions, algun que altres professors mai responia als e-mails o fins i tot en persona no ens feien gaire cas.
 
Amb companys de classe també hi va haver molt bon ambient. Malgrat que a cada assignatura hi havia alumnes diferents, no es va poder sentir ben bé com a grup de classe. Però tots estaven disposats a ajudar-te. Un dels problemes greus que va haver-hi va ser durant les primeres setmanes amb les faltes dels professors perquè ningú informava els alumnes d'Erasmus. Per això era important tenir contacte amb els alumnes portuguesos per estar informat.
 
En l'àmbit d'assignatures, vaig escollir les del 3 any, ja que era el que cursava jo a més de dues assignatures opcionals. El meu consell és que no escolliu assignatures teòriques, ja que es faran molt pesades. A l'ESAD el grau de disseny gràfic dura tres anys a diferència d'ESDAP on dura quatre anys, així que em trobava amb els d'últim curs. La manera d'ensenyar dels professors era molt diferent de la de la meva seu ESDAP. Eren exigents però no exigien el mateix que a la meva escola. Els professors veien molt important que treballéssim sobre temes que ens agradin personalment, per això ens deixaven molt llibertat a l'hora d'escollir temes o idees. Sempre els hi semblava tot bé. En l'àmbit general en totes de les assignatures, no es feien tantes presentacions ni dossiers, això no vol dir que no tinguéssim treball, tot el contrari.

Amb l'idioma personalment no vaig tenir cap problema, perquè ja en sabia una mica. Els professors et deixaven entregar els treballs en espanyol o anglès, així que mai vaig tenir cap problema. El que em va sorprendre va ser que la gent de Portugal se sentien més a gust parlant anglès que en espanyol, em va sorprendre perquè per proximitat haurien d'entendre millor l'espanyol, però no va ser el cas. Més tard vaig entendre que a Portugal les pel·lícules i sèries no estaven traduïdes, sinó subtitulades, per això l'alt nivell d'angles de la gent.
 
Aquesta experiència Erasmus ha canviat una part de mi, recomano molt viatjar sol, t'ajuda a conèixer no només noves cultures i gent de tot el món, sinó també a tu mateix. La gent a Portugal és molt acollidora. Després d'aquesta experiència tinc més ganes de viatjar o de tornar a fer un altre Erasmus (això si, aquest cop en un país on faci més sol). Tornaré a Portugal perquè crec que encara hi ha molt per descobrir. Muito Obrigado :D