Anna Virgili - ESAD Matosinhos, Portugal

Un semestre a ESAD Matosinhos

Porto és molt acollidor i tranquil, de seguida t'hi sents a gust. La universitat, des d'un inici, també t'ofereix facilitats per adaptar-te. Durant la Welcome Week s'organitzen activitats com festes, un dinar i classes de surf a la platja de Matosinhos.
 
Una de les coses que més positivament em va sorprendre de l'ESAD és que està molt ben equipada: disposa de botiga de materials, copisteria a preus raonables, tallers que es poden fer servir extracurricularment de fotografia, serigrafia i tipografia, biblioteca molt completa, i també una cantina molt gran on pots prendre alguna cosa durant els descansos, fer treballs o dinar per 4,5€.
 
Pel que fa a l'organització de la universitat, les classes podien tenir una durada d'entre dues hores o quatre. L'horari és de matí i de tarda o ambdós depenent del dia. Tot i això els dies no es feien gens llargs, ja que hi ha els descansos per dinar i durant les classes podies fer un descans quan volguessis. Les assignatures són anuals. Per aquesta raó aconsellaria quedar-se un any sencer, ja que marxant a finals de gener molts treballs queden a mitges i no se'n pot treure el màxim partit.
 
De les assignatures que vaig fer puc recomanar sobretot Projectes II i Graphics & Merchandising. Projectes, per exemple, tenia un enfocament més experimental i centrat a créixer creativament. Gràcies al feedback del professor i els plantejaments dels treballs vaig aprendre molt. En general el ritme de totes les classes és bastant relaxat i una vegada enunciat el treball es dediquen a desenvolupar-lo. Les assignatures que no recomanaria cursar, a ser possible, són les teòriques, ja que per la meva experiència i d'altres companys d'Erasmus puc concloure que s'aprofiten molt més les que tenen un enfocament més pràctic.
 
L'acollida tant dels professors com dels alumnes portuguesos ha estat molt agradable. Per una banda els professors sempre fan l'esforç o bé d'utilitzar l'anglès o castellà conjuntament al portuguès quan fan la classe o bé d'explicar-nos a part el contingut en aquests idiomes. La majoria de professors entenen perfectament el castellà i el parlen, i si no, tots parlen anglès. També et permeten fer els treballs en castellà o anglès. Amb els alumnes la comunicació també ha estat fàcil, ens han ajudat a resoldre dubtes i en els treballs en grup mai hi ha hagut cap problema, si no t'hi entens en portuguès, la majoria parlen molt bé l'anglès. L'idioma realment no suposa cap problema. Gràcies a la seva semblança amb el castellà i català, s'aprèn molt ràpidament i l'ESAD ofereix gratuïtament un curs de portuguès durant la primera setmana.
 
La meva estada tant a l'ESAD com a la ciutat de Porto va ser molt enriquidora, però realment puc concloure que l'Erasmus em va resultar una experiència positiva no tant pel lloc específic sinó pel fet de canviar d'aires, descobrir una altra cultura i perspectiva diferent, i sobretot tenir l'oportunitat de relacionar-te amb gent d'altres països i explorar amb ells una ciutat i país desconeguts.

Gallery