Previous courses | Curs 2019/20

Jornades Arts_Lab

Els dies 28 i 29 de gener es van celebrar al Campus Olot les Jornades ARTS LAB. Enguany les activitats que es van proposar, tant de l'especialitat de Disseny gràfic com de Disseny d'interiors, es van englobar dins el títol És ètic el disseny?

L’alumnat va tenir la possibilitat de conèixer a professionals que –d’una manera o una altra– fan de l’ètica el modus operandi de la seva feina i els seus projectes. Oscar Guayabero, Clara Mallart, David Casacuberta i Alícia de Manuel van donar a conèixer els seus projectes i van compartir les seves experiències i treballs amb nosaltres.

Oscar Guayabero va inaugurar les jornades a la Sala Els Catòlics d’Olot amb la ponència La Via Papanek o el Disseny per Viure; va explicar la manera d’entendre el disseny de Victor Papanek i va mostrar alguns treballs i publicacions del dissenyador. Posteriorment, els alumnes van tenir la possibilitat d’assistir a la xerrada de Clara Mallart que va portar per títol Disseny i transformació ecosocial: un recorregut per les cultures del disseny des de perspectives ètiques i de sostenibilitat. Mallart va explicar com «a través de la pràctica del disseny tèxtil articula una recerca teòrica plantejada des de l’ecodisseny, el decreixement i l’ecofeminisme, amb la finalitat de buscar vies per a la construcció d’un nou sistema del vestit».

El dimecres vam tenir al professor David Casacuberta i Alícia De Manuel, la seva doctorant. Casacuberta és professor de filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona i la seva investigació se centra en les implicacions socials, culturals i cognitives de les tecnologies digitals. Casacuberta ens va fer reflexionar entorn de l’ètica en el disseny sota el nom "Another thing from the future", i De Manuel ens va mostrar algun dels seus projectes d’investigació en art i creació. Després ens van mostrar el joc Another Thing From The Future dissenyat per ells mateixos que els alumnes van poder experimentar en un workshop en el qual es va utilitzar la metodologia del disseny especulatiu per generar un debat entorn a les conseqüències ètiques del disseny i el desenvolupament tecnològic.

Les Jornades ARTS LAB permeten a l’alumnat entrar en contacte amb l’esfera actual del disseny i gaudir de l’oportunitat de conèixer professionals reconeguts. Les jornades van tenir un gran èxit de participació, un alt grau l’interès i molta implicació per part de l'alumnat.
 20 February 2020 | ESDAP Catalunya Campus Olot, All news

Gallery