Previous courses | Curs 2019/20

Xerrada del filòsof Jordi Pigem

Els alumnes de 4t del campus Deià, dins el marc de l’assignatura optativa El dissenyador com agent de canvi social, van poder compartir una xerrada amb el filòsof Jordi Pigem.

Jordi Pigem és filòsof de la ciència i escriptor. Tracta en els seus llibres i difon en les seves intervencions públiques, el nou paradigma científic, la ciència de la ment i la nova biologia. Alguns llibres de referència que ha publicat són: Bona crisi, Revalorar el món, Espiritualitat sense religió, Intel·ligència vital, Àngels i robots. I també la seva tesi sobre El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència.

En la conversa que van tenir, ens va parlar sobre quin ha estat el paradigma sobre el qual s’ha construït el coneixement occidental sobre la base d’un pensament mecanicista. Com és precisament aquesta visió reduccionista la que hem de canviar, per ampliar una mentalitat que ens faci més conscients de la riquesa i la complexitat de la vida. Com cal posar l’accent en les interconnexions dinàmiques entre tots els fenòmens vius, les que defineixen la matèria, la biologia i la consciència. Unes relacions dinàmiques sempre en transformació i adaptació, en una simbiosi que la mateixa ciència va ampliant alhora l’abast del seu coneixement i el seu desconeixement.

En aquests moments de transformació social en tants aspectes, de reptes importants per a la supervivència i la cohesió, la justícia social i la llibertat, el disseny com altres actuacions humanes, han de situar la vida al centre i participar del que ell ha anomenat la “intel·ligència vital”. Un alineament, una connexió amb la vida per valorar-la en tota la seva riquesa i tots els seus dons que ens fan renéixer a cada instant.
1 November 2019 | ESDAP Catalunya Campus Deià, Conferences

Gallery