Miquel Gràcia - Chelsea, London, UK

Realitzar una estada a l'estranger significava aterrar a un país diferent, amb una cultura, llengua i ritme de vida diferents, però alhora l'oportunitat de descobrir, aprendre, deixar-se endur i créixer com a persona. Per mi era una experiència que, de primeres, em feia d'alguna manera una mica de respecte però al tornar puc assegurar que ha valgut del tot la pena.

Jo vaig anar al Chelsea College of Arts, situat al centre de Londres, ben a prop de Westminster; que forma part de la University of Arts London. La UAL és una universitat molt gran amb una estructura similar a l'ESDAP (diferents campus amb la seva personalitat pròpia, però dins d'una mateixa institució) però amb una manera de fer totalment diferent. Realment crec que vaig tenir molta sort de poder anar-hi, tant el professorat com les instal·lacions les vaig trobar increïbles i em van permetre desenvolupar tant en l'àmbit tècnic com conceptual la meva pràctica de disseny gràfic. De fet, just la setmana que acabava el semestre va sortir publicat que la UAL havia estat reconeguda com la segona millor universitat del món de l'àmbit d'Art i Disseny. Tot un privilegi!

Adaptar-se al funcionament de la universitat em va costar al començament. Bé, estava totalment perdut. Allí (suposo que al Regne Unit, en general), la metodologia és molt pràctica i projectual i l'assistència a classe no té la mateixa importància que aquí. Tu tens el teu projecte i et vas trobant de manera molt puntual amb el tutor per revisar com va avançant. La veritat és que valoren molt més el procés i la recerca que no pas el resultat final, et fan experimentar molt i provar diferents camps del disseny (audiovisual, editorial, tipogràfic, etc.) per anar trobant a poc a poc el teu propi estil i camí a seguir amb total llibertat. També hi havia tallers més optatius que et permetien millorar o aprendre determinats programes i tècniques relacionades amb el projecte que realitzava. Una proposta mot interessant que fan a Chelsea és que cada dimarts conviden a un dissenyador o professional d'algun camp relacionat (director de cine, fotògraf, tipògraf, etc.) per fer una breu xarrada i donar a conèixer la seva feina, això permet saber que s'està fent fora de l'àmbit educatiu i descobrir nous referents.

Pel que fa a la ciutat, Londres és increïble, no te l'acabes. Hi ha tanta vida i tantes coses a fer que trigaria anys a visitar tots els racons que amaga. Això sí, el preu que suposa viure-hi és elevat... tot i que hi ha bastants beneficis pels estudiants com descomptes en el transport públic o que la majoria d'activitats culturals/visites a museus són gratuïtes. En general hi ha moltíssimes activitats a fer, però de vegades agafar una tarda i sortir a donar un tomb sense una direcció concreta et fa sortir de les zones més turístiques i descobrir zones molt interessants.

Per altra banda, vaig conèixer noves persones amb les qui vaig compartir part del meu temps allí i també vaig poder millorar el meu anglès. En resum, anar a passar un semestre fora m'ha fet obrir els ulls en molts sentits i aprendre moltíssim. Repetiria segur! :)