Barbara Vich - University of the Arts London

La University of the Arts està situada a Londres, capital del Regne Unit, amb una població de 8,7 milions d’habitants. Els sis campus que la composen estan repartits al llarg de la ciutat. El Chelsea College of Arts està situat al centre de Londres, en un edifici catalogat al costat del riu Tàmesi i de Tate Britain.

La University of the Arts London (UAL) és la major universitat especialitzada en art i disseny d’Europa. UAL ofereix estudis grau, màster i postgrau de disseny, art, moda, comunicació i arts escèniques, apostant per una visió interdisciplinar. Actualment, UAL és la segona millor universitat d’art i disseny del món segons el QS World University Rankings® de 2019.

Fundada l’any 2004, UAL està formada per 6 Colleges fundats als segles XIX i principis del XX: Camberwell College of Arts, Central Saint Martins, Chelsea College of Arts, London College of Communication, London College of Fashion i Wimbledon College of Arts, on hi assisteixen 18.000 alumnes de 130 nacionalitats.

En el Chelsea College of Arts s’imparteixen estudis de Grau (BA (Hons)) de: Belles Arts, Disseny gràfic i comunicació, Disseny d’interiors, Disseny de producte i moble i Disseny tèxtil, de tres anys de durada. També s’imparteixen estudis de Màster (MA) de: Comissariat i Col·leccions, Belles Arts, Disseny d’interiors i Disseny tèxtil; així com Postgraus de recerca i Short Courses de totes les especialitats.

Cada facultat disposa d’instal·lacions i equips especialitzats, biblioteques i múltiples recursos d’aprenentatge que els estudiants de tots els campus poden utilitzar.

Una de les claus de l’èxit i lideratge de UAL és disposar de personal docent especialitzat, amb un percentatge molt elevat de personal que és, al mateix temps, professional en el camp del disseny i docent a UAL.

La llengua vehicular és l’anglès.
 

He assistit al curs ‘Retail Display and Design’ al Chelsea College of Arts de la University of the Arts London, del 25 al 29 de març de 2019.

El curs ha tingut un enfocament eminentment pràctic on he pogut aprofundir en els principis del disseny d’aparadors, disseny d’espais comercials efímers (pop-up) i permanents, visual merchandising, disseny d’expositors i disseny d’esdeveniments.

La formació va incloure, entre d’altres: la creació d’una marca, el disseny de l‘esdeveniment del seu llançament i disseny del punt de venda; la visita i anàlisi d’espais comercials de Covent Garden; i l’elaboració de proposta de reforma de la botiga de Tate Britain.

A més, vaig tenir una entrevista amb la Coordinadora de Mobilitat internacional de UAL, Katie Britton, per tal de conèixer el sistema organitzatiu i funcional de UAL i fomentar l’interès mutu de les dues institucions.

Cursar el Short Course de ‘Retail Display and Design’ m’ha permès adquirir coneixements específics de Disseny d’aparadors i d’espais comercials, i conèixer metodologies de docència de projectes de disseny en una universitat referent a nivell internacional.

També destacaria com aspectes positius: la possibilitat de conèixer i treballar en equip amb gent molt diversa (10 nacionalitats diferents en un grup de 10 alumnes); practicar i millorar l’idioma; compartir experiències amb altres professors, obrint vies d’intercanvi entre les escoles.
 

Els coneixements i habilitats adquirits amb la realització del curs es poden aplicar en l’assignatura de Projectes d'espais comercials i d'espais efímers que actualment imparteixo a Disseny d’Interiors d’ESDAP. També es pot plantejar una assignatura Optativa de Retail focalitzada en el disseny d’aparadors i visual merchandising.

L’estada a UAL ha permès també fomentar l’intercanvi tant d’alumnes com de docents entre les dues escoles establint sinèrgies per tal de fomentar un coneixement mutu, sigui per estades d’aprenentatge com en visites a les seus per conèixer el sistema organitzatiu, metodològic i funcional. La mobilitat ha generat també la possibilitat de contactar amb professorat per fer workshops a ESDAP.