Previous courses | Curs 2018/19

Mobilitat ERASMUS a Amman, Jordània

Manel Clemente –professor i coordinador ERASMUS d’ESDAP Catalunya al Campus Pau Gargallo–  va visitar la School of Arts and Design de la University of Jordan del 31 de Març al 4 d’Abril de 2019 en el marc del programa ERASMUS+.

La seva visita s’inscrivia en l’acord institucional  que el consorci d’Escoles Superiors d’Art i Disseny i  Facultats de Belles Arts de l’estat espanyol CARTES –del qual és membre ESDAP Catalunya- manté amb països extracomunitaris com Albània, Jordània i l'Índia. En aquesta mobilitat hi van participar també els professors Mario García de l'EASD Pablo Picasso de A Coruña, Jesús Ukar de la Escuela de Arte de Pamplona i les professores Araceli Fernández i María Eulalia Campo de la Escuela Superior de Restauración de Bienes Culturales de Madrid. Tots cinc professors varen ser rebuts pel degà de la Facultat Dr Rami Haddad i pel Cap del Departament d’Arts Visuals Dr. Jehad Al Ameri, així com pels professors Diran Maltaglian, Mohammer Nassar, Mazen Asfour, Ibrahim Al-Khatib, Ghassan Abu Laban i les professores Fatima Twalbeh i Diala Deghelis.

D’una banda, la mobilitat dels professors va contemplar tant la visita als diferents departaments de la School of Art and Design de la University of Jordan com la visita –acompanyats pels professors jordans– a diferents espais de divulgació de l’art contemporani a la capital i als principals espais d’interès arqueològic d’Amman i de Gerasa. També varen tenir l'oportunitat d’assistir a la inauguració de l'exposició individual Colors and faces del professor Hazem Al-Zubi.

De l'altra banda, la mobilitat també va incorporar una part de docència que va contemplar la presentació de les institucions participants, la realització d’unes ponències i la preparació de futurs projectes de col·laboració.

Manel Clemente va tenir l'oportunitat de presentar la institució ESDAP Catalunya. La seva ponència In search of the Fine Photography va ser el punt de partida d’un breu recorregut per la seva trajectòria fotogràfica així com per animar els alumnes participants a contemplar la revisió i edició del seu material fotogràfic com a recurs de possibles projectes creatius.

Manel Clemente va mostrar també el projecte fotogràfic de retrat Inspired by Susan Meiselas realitzat pels alumnes d’ESDAP Catalunya i la Belfast School of Art el curs passat, que es va presentar a la Fundació Antoni Tàpies duarnt el mes de maig de 2018. Aquest treball es planteja com a punt de partida d’un possible nou projecte de retrat fotogràfic que es faria amb alumnes d’ESDAP Catalunya Campus Pau Gargallo i de la School of Arts and Design de la University of Jordan. El projecte contempla també la possible incorporació d’altres institucions.

Amb títol provisional Tell me Who I am –a project inspired in 44 Irving St– el projecte contempla la realització d’uns retrats fotogràfics per parts dels alumnes de les institucions participants. Els models, tal com ja varen fer en el projecte Inspired by Susan Meiselas hauran d’acabar de definir la seva identitat mitjançant un breu escrit autobiogràfic. Però en aquest nou projecte la seva intervenció anirà més enllà. Els retrats –desprovistos d’aquests textos aclaridors–  realitzats a Catalunya i els realitzats a Jordània seran intercanviats entre els models i aquests seran convidats a descriure la suposada identitat dels retrats rebuts. Aquesta proposta està inspirada en gran part en l'experiència de la professora jordana Diala Deghelis, que amb Manel Clemente es proposa comissariar el projecte.

Una altra possible proposta de participació seria la vinculació de la School of Arts and Design de la University of Jordan al projecte internacional de cal·ligrafia i lettering Idioms and sayings comissariat per la professora Ingrid Marqués.
10 April 2019 | ESDAP Catalunya Campus Pau Gargallo, Transversal

Gallery