Previous courses | Curs 2018/19

Mobilitat ERASMUS de professors d'ESDAP Catalunya a Pilsen

Mobilitat ERASMUS de professors d'ESDAP Catalunya a la Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art, University of West Bohemia, Pilsen (Zcech Republic)


Els professors Ingrid Marquès i Carles Torné, acompanyats del coordinador ERASMUS Manel Clemente varen visitar la Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art, University of West Bohemia, Pilsen (Zcech Republic) del 25 al 29 de Març de 2019 dintre el marc del programa ERASMUS +.

Van ser rebuts per la coordinadora Markéta Kohoutková i el vicedegà Vojtěch Aubrecht, que els van oferir una visita guiada a la Ladislav Stunar Faculty i els van informar sobre els diferents departaments i plans d’estudi d’aquesta institució. La trobada també va servir per preparar futurs projectes interinstitucionals. Carles Torné i Manel Clemente varen fer una breu presentació pública de l'Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya - ESDAP Catalunya. Ingrid Marquès, per altra banda, i amb la col·laboració dels professors František Steker i Ditta jiřičková va impartir el workshop Lettering: Idioms and sayings, un projecte internacional de cal·ligrafia i lettering dins el marc del programa Erasmus +.

Lettering: Idioms and sayings és un projecte desenvolupat dins els estudis de disseny gràfic per la professora Ingrid Marquès i que pretén ser un intercanvi cultural entre alumnes de diferents Escoles d'Art d'arreu Europa. L’objectiu del projecte, vehiculat en forma de workshop, exposició i futura publicació conjunta és treballar amb alumnes de diverses institucions al voltant de refranys i expressions típiques de les seves llengües. Prenent les paraules d’una dita o refrany els estudiants treballen intentant expressar la idea principal per donar forma al missatge mitjançant lletres. Els alumnes treballen amb els principis de cal·ligrafia i lettering i en un sentit més ampli participen en un intercanvi cultural. Els resultats dels tallers es comunicaran als grups de treball i, en un futur proper, s’organitzarà una exposició col·lectiva dels diferents resultats que permetrà als estudiants intercanviar idees i avaluar el seu treball.

Fins al moment, han participat en el projecte les institucions ESDAP Catalunya, EASD Pau Gargallo, la FPAUB / Facultade de Belas Artes da Universidade do Porto (Portugal) i la  Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art de la University of West Bohemia (República Txeca). El projecte també ha estat proposat a la University of Zagreb (Croàcia) i a la Academy of Fine Arts and Design de la University of Ljubljana (Eslovènia).

El taller de lettering va consistir en unes jornades teòricopràctiques on varen participar uns 20 alumnes. Els alumnes van ser introduïts de manera pràctica als principis bàsics de la cal·ligrafia i la retolació i van iniciar una investigació i formalització d'expressions típiques de la seva llengua –i fins i tot específics de la ciutat de Pilsen– que seran formalitzats posteriorment en unes peces gràfiques.

Es preveu anar incorporant al projecte a altres institucions europees amb les quals la nostra institució ESDAP Catalunya manté convenis de cooperació en el marc del programa ERASMUS+.
2 April 2019 | ESDAP Catalunya Campus Pau Gargallo, Transversal

Gallery