Mireia Baurier - École Supérieure d'Architecture Intérieure (Lyon)

LIÓ, Roiné- Alps (França), és una ciutat fantàstica, alegre, vital i plena d’història. Està només a quatre hores  en tren de Girona amb l’AVE, i l’estació Part-Dieu està al bell mig de la ciutat amb molt bones connexions en bus i metro.

Durant 5 dies vaig estar a ESAIL, École Supérieur d’Architecture d’Interieur Lyon, fent una staff mobility. És una escola situada en el Campus HEB, on s’imparteixen els estudis de Décoration Intérieure (3 anys) i Architecture d’Intérieure (5 anys). Els ex-alumnes amb el títol Décoration d’Intérieure poden accedir directament al 3r curs d’Architecture d’Intérieur, tot i que em va comentar la direcció del centre que són pocs els estudiants que ho fan. L’idioma vehicular és el francès, però també fan una assignatura en anglès. L’horari és de dilluns a divendres de 8:30 a 16:30, però tenen algun buits per poder fer els stage en empreses que fan des del primer curs d’ambdós estudis.
 
Jo anava com a observadora i per tant la meva tasca consistia en assistir a diferents assignatures i cursos. El primer dia em vaig entrevistar amb el director, Pascal Bertrand, i la responsable de comunicació, Audrey Valette, que em van explicar com estava organitzada l’escola, els seus espais així com la participació en diversos projectes de la ciutat com Les Lumières de Lyon. També em van ensenyar un material sobre recerca i d’investigació elaborat per ells mateixos, relacionat amb l’Arquitectura d’Interiors,  que publiquen per regalar al seu professorat i alumnat.
El 2n dia vaig assistir a Projectes, una franja de 3 hores seguides, de 1r de Décoration d’Intérieure, on els alumnes presentaven els seus projecte públicament. La professora em va explicar la metodologia que aplicaven i també em va dir que en aquest 1r curs demanaven que tot estigués fet a mà, croquis, esbossos, plànols, perspectives, aplicació de materials...Realment alguns projectes teníem molt bon aspecte! En aquest grup vaig tenir la oportunitat de fer una explicació sobre l’ESDAP, les seves seus i la mobilitat.
Al 3r dia vaig anar a una sessió maratoniana de correccions de projectes finals, on cada alumne disposava de 30 minuts per fer la revisió amb el tutor. Per organitzar-les, en una mateixa aula hi havia els tres professors-professionals (tots són professionals i combinen les dues tasques), que anaven fent el seguiment dels seus alumnes. Em va agradar veure que molts d’ells portaven maquetes de treball a banda de les plantes, seccions, alçats i  perspectives. Tanmateix  hi havia molt nervis perquè a principis d’abril havien d’entregar la memòria del projecte per tal d’enviar-la als membres del jurat, que són 5 professionals externs a l’ESAIL. Enguany, Guillem Moliner de la Seu Olot, participarà de nou com a membre del tribunal de PFE.
El 4rt dia vaig anar a una assignatura de 4rt amb el nom de Design d’Intérieur, en el qual estaven desenvolupant l’estructura i els detalls constructius d’una escala que ells mateixos havien dissenyat. En aquesta franja hi havia una mica de tensió ja que era l’últim dia de correcció abans la presentació davant d’un jurat format per professionals externs.
 
Els aspectes positius de la mobilitat a nivell professional han estat molts, des de la possibilitat de conèixer una escola partener d’un altre país,  a aprendre una nova la metodologia d’aprenentatge i compartir la teva, a fer lligams amb professors i alumnes per engrescar-los a venir a l’Esdap, a conèixer una altra manera d’organitzar-se i d’impartir classes i alhora a aprofundir en l’idioma.
 
Beneficis o retorn a l’ESDAP és la consolidació dels enllaços entre les dues escoles, donar a conèixer l’ESDAP i engrescar-los per tal que la tinguin en comte en cas de mobilitat Erasmus, millorar la metodologia de docència, agafar idees per millorar la recerca i investigació com de projectes acadèmics, conèixer els professorat per convidar-los a fer workshops a l’ESDAP.
 
 
En l’enllaç de l’escola recomano visitar la pestanya de Portfolio dels estudinats:
http://www.esail.fr/
 

Gallery