Previous courses | Curs 2018/19

OPENESS, exposició a l'ESPAI BLANC del Campus Llotja


Del 22 de gener al 24 de febrer del 2019
Espai Blanc del Campus Llotja

Openness és un concepte i una filosofia que es caracteritza per l'èmfasi en la transparència i l'accés lliure, eliminar les restriccions al coneixement i a la informació. El Disseny Obert, disseny lliure i DIY consisteix en el desenvolupament de productes i objectes mitjançant l'ús de la informació compartida públicament i el resultat de les interaccions entre els participants. La transparència és un dels principis del disseny de la indústria 4.0. Els dispositius informàtics estan obrint noves vies de recerca de disseny mentre que plantegen qüestions sobre la privadesa, la transparència i la confiança que els dissenyadors han d'abordar. Una educació de disseny per al futur, per tant, no és aquella en què la tecnologia és simplement una eina per al disseny o la visualització d'informació, sinó que és una eina per comunicar, interactuar, compartir i millorar.

L'exposició mostrarà també els resultats del projecte interuniversitari Download Open Design, amb  la finalitat de crear una proposta de disseny obert. Mobles senzills i fàcilment construïbles perquè qualsevol persona pugui ser capaç de descarregar els arxius, les instruccions i les imatges de referència del projecte des d’una pàgina web i comprar els materials per tal de construir-lo ell mateix. Podem trobar més informació de les peces a la web del projecte.

L'exposició mostra els resultats de l'Enemic invisible, un popular exercici on es posa en pràctica el to crític i la capacitat de posar en dubte el que fem i millorar-ho amb una proposta. El projecte consisteix en la realització d’un sistema que estigui format per un màxim de 10 peces i un mínim de 5 peces diferents, que es poden repetir tantes vegades com faci falta per a poder crear l’objecte o construir les composicions desitjades. Les peces han de ser fàcilment reproduïbles amb les tecnologies de ràpid prototiping i han de ser pensades per no superar els 20 euros.

Openess mostrarà també la col·lecció de fonts i podrem trobar també dos projectes realitzats en col·laboració amb l’empresa Nukak. Seguint els principis d’ecodisseny, es presenten dues propostes d'Upcycling que pretenen integrar un material com a residu.

Participen: Angels Dimitri, Clara Santolaria, Daniel Martínez, Joana Roca, Mariona Casares, Marc Rojas, Josep Lluís Tantina, Carlos Jose Arredondo, Marc Barranco, Albert Casadevall, Marina Ju Cervera, Enric Martínez, Jaume Martínez, Roger Monfort, Daniela Mora, Elena Yolanda Pérez, Arnau Sanz, Marta Gràcia, Anna Solà, Digna Gros, Laia Guillén, Rafel Oliva, Ruben Hidalgo, Noemi Claveria i Guillem Ferran.
3 February 2019 | ESDAP Catalunya Campus Llotja, Exhibitions

Gallery