Trabajos Finales de Estudios | Curso 2017/18

Sinergia. Centro cívico alternativo / Gemma Caralt Teixidor

Gemma Caralt Teixidor /ESDAP Catalunya / Campus Deià

Sinergia
és un centre cívic alternatiu pensat per a gent de totes les edats; especialment pels joves, usuaris que no utilitzen els centres actuals. Aquest centre parteix del fet que existeixen molts tipus d'espais socioculturals destinats a gent de totes les edats, però que, a l'hora de la veritat, no hi assisteixen tots ells. Sinergia pretén ser una antítesi als centres cívics actuals per la seva manera de distribuir els espais, la manera de funcionar i la metodologia que s'utilitza per a les diferents activitats.

El concepte per aquest projecte és el canvi de coordenades; estem tan habituats a treballar sobre la base d'una quadrícula de 90° que gairebé ni ens adonem que existeix i de forma automàtica ens autocondicionem, de forma inconscient, a treballar amb aquests angles rectes. De la mateixa manera, estem acostumats a veure els centres socioculturals de certa manera, uns espais més aviat avorrits, que acaben sent molts similars uns als altres i no busquen noves solucions per innovar, fet que provoca moltes vegades no s'hi acabi entrant.

Com
l'edifici es força erràtic la forma en comptes d'imposar una quadrícula de 90º per organitzar els espais, hi col·loquem una retícula de 60º i 120º, és a dir una retícula basada en el triangle equilàter. A partir d'aquest canvi de coordenades, podem crear espais que no presenten les típiques formes quadriculars, sinó que més aviat són formes triangulars i amb caràcter. Aquesta retícula triangular ens serveix per a conformar aquest canvi de mentalitat sobre els espais d'un centre cívic, deixant espais més fluids i transparents que permeten dotar de força i caràcter, per tal de veure aquest centre cívic alternatiu d'una forma diferent.

Aquest concepte, també ens permet fer-li un gir a la forma de treballar dins d'un centre d'aquest tipus, tot donant més importància al caràcter participatiu i de treball en grup. A partir d'una planta oberta, es distribueixen diferents espais tots ells molt versàtils, pensats per a poder-se modificar la distribució depenent de l'activitat que es dugui a terme. Al mateix temps pretén crear un ambient motivador que incentivi a la gent a participar en les activitats que s'hi duen a terme. Es crea una visual molt àmplia, que deixa entreveure en tot moment el que està passant en aquests espais.


► Vídeo

11 Marzo 2019 | ESDAP Catalunya, Diseño de Interior

Galería