Treballs Finals d'Estudis | Curs 2017/18

Holi healthy home / Sara Ortega


Sara Ortega / ESDAP Catalunya / Campus Deià

Holi healthy home. Espai holístic de l’estil de vida saludable


Portar un estil de vida saludable no significa tenir en compte només l'alimentació i l'aspecte físic sinó que també abasta altres aspectes socials. Amb aquesta premissa neix la proposta del projecte actual, que té com a objectiu crear un centre que englobi aquest concepte de manera holística i que alhora serveixi com a eina de suport per a la seva divulgació.

Visualitzar noves perspectives enfocades al respecte per la natura és l'eina amb què es proposen solucions alternatives a aquelles aplicacions constructives convencionals. Conservar, renovar i rehabitar essent conscient del nostre entorn és la peça clau. Concebre la climatologia de l'emplaçament i projectar de manera ecoeficient a criteris ambientals són accions que permetran que la mateixa construcció pugui beneficiar-se de tots els recursos materials naturals existents ja que, al cap i a la fi, són els realment útils en qüestions biològiques.

El projecte consisteix rehabilitar una antiga casa de pagès per dissenyar un espai públic, comunitari i cívic que doni cabuda a tots els aspectes relacionats amb un estil de vida orientat cap a un futur més respectuós, sostenible, saludable i actiu, amb el que el mateix poble participa per a definir les funcions i espais interiors. Així, la seva funció consistirà en el desenvolupament de pràctiques relacionades a aquests hàbits i valors fent referència a la satisfacció de les necessitats físiques, materials, socials, psicològiques o emocionals, educatives i ecològiques. Constructivament, també es transmeten aquestes idees, doncs el plantejament de la distribució interior recau en plasmar aspectes de conservació, sostenibilitat i naturalitat mitjançant un llenguatge que exposa quelcom nou diferenciat materialment dels elements que pertanyen a la construcció original.

Així, totes les modificacions plantejades s'efectuen amb materials més lleugers i d'acabat natural, com seria la fusta de pi. Aquesta aplicació ve donada per tal de proporcionar importància a el que és existent i amb textura, deixant alhora constància de les millores efectuades, però no pel fet de voler mantenir el que és tradicional com a òptim i intocable, sinó per crear una simbiosi entre ambdues parts i així continuar avançant cap a un futur millor, sense perjudicar el planeta on vivim que, al cap i a la fi, és l'espai que tots habitem.
video ►

9 abril 2019 | ESDAP Catalunya, Disseny d’Interiors

Galeria