Treballs Finals d'Estudis | Curs 2017/18

Gorg / Joan Fossas

Joan Fossas / ESDAP Catalunya / Campus Vic

Tots tenim la necessitat evadir-nos de la rutina i de buscar una suposada llibertat. A la natura hi trobem moltes possibilitats d'entreteniment, però actualment el medi natural està pagant un preu molt elevat per satisfer aquests desitjos. Gorg és un treball de senyalística que busca millorar l'experiència turística en l'àmbit natural a través del foment del bon ús de l'espai.

El Torrent de la Cabana, ubicat a la vila de Campdevànol (Ripollès, Girona), ha arribat a un límit d'explotació insostenible. A causa d'un descontrol inicial –provocat per una massificació abrupta i imprevista– l'impacte humà ha deixat unes cicatrius profundes tant en l'àmbit mediambiental com en l'àmbit social.

Per tirar endavant aquest projecte s'ha realitzat un diagnòstic de l'estat actual del Torrent amb la col·laboració de diferents experts, amb la finalitat d'analitzar tres factors clau: l'espai, l'entorn social i el vincle emocional que els habitants han mantingut històricament amb aquest entorn. Aquest estudi ha desembocat en la creació d'una senyalització que constitueix l'expressió gràfica d'una política d'actuació ferma (recolzada per una dura normativa) que ha de servir per salvaguardar la conservació de l'espai natural.

Malauradament, la massificació i l'incivisme que es viu als espais urbans, també es trasllada a la natura i, si no ens autoimposem unes normes i ens reeduquem les vegades que siguin necessàries, la pèrdua d'espais naturals deixarà de ser un greu perill per ser, simplement, una trista realitat.video ►

31 agost 2018 | ESDAP Catalunya, Disseny Gràfic

Galeria