Jornada ESDAP. Barcelona Design Week 2018

image
Programa central

 Dijous 7 de juny de 2018  
Lloc
Espai Zero de Fabra i Coats. Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona.
Carrer de Sant Adrià, 20 Barcelona 08030

Organitza
Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya.
Amb la col·laboració de: Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona.


Programa
10.30h

Acreditació

11.00h
Conversa interdisciplinària entre l’artista visual Nora Ancarola, la filòsofa Begoña Román i  l’investigador i educador d’art Javier Rodrigo, que abordarà el tema del Disseny com espai comú de dissensió, un espai crític on treballar conjuntament.

La vinculació entre l’art i el disseny té un recorregut de més d’un segle. En aquests moments aquest “maridatge” està sòlidament assentat dins del món professional, el qual a la vegada s’obre a nous paradigmes i pràctiques creatives. Les noves tecnologies i la creixent importància de la innovació social dins el sistema productiu han contribuït a consolidar aquesta relació, ja indissoluble. La mirada focalitzada vers aquesta història compartida on la capacitat crítica i de dissens de la creació artística es formula com a projecte d’aplicabilitat, pot donar resposta a les necessitats pròpies de cada època. Expressió i investigació va ser la fórmula de Bauhaus, formalització interdisciplinar la proposta de l’Escola d’Ulm. Quines són avui, les nostres claus? Sostenibilitat, localització de necessitats i solució de problemes socials, flexibilitat, treball col·lectiu i multidisciplinar, noves tecnologies i memòria artesana, són algunes d’elles...
 
12.45h
Inauguració de l’Exposició Disseny: dissensió, ètica i procés col·lectiu de projectes finals d’estudis d’alumnes de l’ESDAP del curs 2016-2017, amb intervencions a l’espai de Carla Flores, Carles Garrido, Behnaz Rezaei i Berta Vallvé.
Aquesta exposició articula i relata la figura del dissenyador a partir de les seves respostes conceptuals i formals amb l’objectiu d’estimular l’espectador per qüestionar-se valors i solucions per a la societat. Els projectes seleccionats tenen en comú l’interès de situar la reflexió en temes de caràcter social que utilitzen la capacitat transformadora del disseny per recuperar i millorar l’entorn quotidià; però també per transferir al dissenyador la capacitat d’esdevenir mediador, ampliant la dimensió de la disciplina del disseny  en un concepció contemporània, crítica i col·laborativa.
 
L’exposició també conté una selecció de projectes finals d’alumnes de la promoció 2013-2017: Montserrat Aunós, Jorge Braun, Juana García, Leia Goiria, Anna Grau, Pilar da Pena, David Ramos i Neu Sociats.
+ informació
 
Presentació de la publicació El disseny com a espai de debat, hibridació i transformació que recull les activitats de ESDAP Catalunya a BDW 2017.
+ informació
14:00h 
Dinar  i actuacions musicals
17:00h 
NU.NOT USUAL Fashion Day. Desfilada de projectes finals de moda de la 5a promoció ESDAP Catalunya.
Participants a la desfilada: Ariadna Cervera, Mar Coromina, Anna Pietx, Naila Sánchez, Cristina Camón, Maria Carmen González , Laura Herrero, Unai Pinillos, Noelia Cordero, Gemma Pellejero, Rocío Nayra Pérez , Mariona Valls , Carla Giné, Patricia Led, Aina Jené, Avidey Garjón.
 
 
19:00h
Cloenda

 Activitats complementàries 

Espai blanc del Campus Llotja
del 6 al 13 de juny


A l’Espai Blanc de l’ESDAP Catalunya, Campus Llotja (C/ Ciutat de Balaguer, 17. Barcelona) del 6 al 13 de juny de 2018 es podrà visitar l’exposició Rumors i diversitat, una síntesi dels treballs desenvolupats pels alumnes de l’assignatura projectes interdisciplinaris, amb representació de les especialitats de gràfic, interiors, moda i producte.

Educació per al disseny social

Participació al debat sobre la docència en disseny d’impacte social a Catalunya. Obrirà l’esdeveniment Curro Claret, seguit d’una presentació de projectes d’alumnes i una taula rodona entre algunes de les docents integrants de la xarxa. Els participants compartiran les seves experiències i reflexionaran sobre com millorar la pràctica docent del disseny amb impacte social.

+Informació
Descarrega't el programa