Curs actual | Curs 2020/21

Neurociència aplicada al Disseny

Aprendre disseny amb coneixements i recursos propis de l'òptica, l'optometria i la percepció científica, pot suposar una revolució en el camp de la comunicació gràfica. Això és el que ens hem plantejat al Campus Ondara conjuntament amb el Gimnàs de la Visió, de Federòptics Roure de Mollerussa.

En aquest context, aquest dilluns s'ha celebrat la conferència Disseny i Visió, a càrrec de Manuel Roure Arnaldo i Núria Baldrich, científics, òptics i optometristes de l'equip del Gimnàs de la Visió, de Federòptics Roure de Mollerussa, en la que han explicat aspectes relatius al disseny des del punt de vista de la neurociència, l'òptica i l'oftalmologia. La conferència s'ha realitzat des del Gimnàs de la Visió de manera telemàtica i alhora interactiva, amb una alumna d'ESDAP, Laura Salvia, representant físicament l'alumnat, essent-ne testimoni físic presencial i alhora éssent subjecte de demostracions d'anàlisis visuals i d'ús de 'eye trackers'.

Amb aquesta conferència els alumnes han adquirit una base sobre diferents aspectes pràctics per la professió del disseny. En un primer bloc, s'han vist aspectes a tenir en compte a l'hora de dissenyar, per a persones que poden tenir dificultats o alteracions visuals, saber calcular la mida de les lletres en diferents contextos del disseny, o eines, 'apps' i tecnologies per poder simular la percepció de les composicions gràfiques en diferents graus i alteracions de la visió. En un segon bloc, l'anàlisi i estratègia comunicativa gràfica mitjançant coneixements i tecnologies pròpies de l'òptica i l'optometria, en especial l'ús d''eye trackers'. Amb aquesta eina és possible monitorar amb molta precisió i comprendre molt millar el recorregut de la mirada de l'usuari final sobre el disseny, cosa que permet, entre altres, veure i analitzar aquest recorregut, o comprovar si l'organització i la jerarquització de la informació i dels elements funciona com pretenem. En aquest sentit, vam poder gaudir de demostracions sobre imatges ja creades pel nostre alumnat i També sobre material promocional oficial d'ESDAP Catalunya.

El tercer bloc va fer referència als aspectes ergonòmics bàsics per la salut visual i muscular dels dissenyadors i, per cloure la conferència, vam descobrir sortides professionals en equips de disseny d'aplicacions pel tractament d'alteracions visuals mitjançant la realitat virtual, o per facilitar la vida a les persones amb baixa visió.

Volem agrair al Gimnàs de la Visió de Federòptics Roure haver compartit coneixements i recursos tan estimulants en aquesta iniciativa que les alumnes han valorat molt positivament i s'han quedat amb moltes ganes d'aplicar-ho. En les properes setmanes disposarem al centre d'un 'eye tracker', de manera que el nostre alumnat i equip docent en pugui testar l'eficàcia i utilitat i valorar la incorporació d'aquesta eina en l'aprenentatge i la comprensió del procés de disseny.

Com ja hem comentat, creiem que aprendre disseny amb coneixements i recursos propis de l'òptica, l'optometria i la percepció científica no és només possible, sinó que pot suposar una revolució necessària en l'aprenentatge i en la comprensió del disseny.

+ informació
25 novembre 2020 | ESDAP Catalunya Campus Ondara, Transversal

Galeria