Cursos anteriors | Curs 2019/20

"Openness". Societat oberta

El 17 de gener, a la Casa Orlandai  (Barcelona), inauguració de l’exposició Openness. Societat Oberta, organitzada pels estudiants de 4t curs de disseny de producte, del Campus Llotja.

L’objectiu d’aquesta exposició és presentar el concepte de Disseny Obert, que té com a objectiu fer l’àmbit del disseny més accessible als usuaris posant al seu abast una sèrie de mitjans per obtenir objectes de consum. L’accés gratuït a aquestes eines és un dels principals valors que fomenta el disseny obert, eliminant les restriccions que aporten els hàbits de privacitat, producció industrial i consum que la societat ha assimilat al llarg dels anys. L’autogestió d’aquestes eines permet l’obtenció de productes més sostenibles en els àmbits social, econòmic i ambiental.

Aquesta filosofia és germana del que coneixem com a moviment DIY (Do It Yourself), que promou accions com ara l’autoproducció, l’adaptació, la personalització i la reutilització d’objectes. El disseny obert  es pot entendre també des d’una perspectiva metodològica, on el procés del projecte és obert i participatiu; seria el que anomenem cocreació o creativitat compartida (dissenyador-usuari).

Aquesta exposició ens mostra el pas d’aquest moviment cap a una col·lecció de mobles concreta –executada pels estudiants– que ofereix als usuaris l'accés gratuït a les peces i els anima a construir l'objecte que més els agradi. La col·lecció consta d'un total de set peces dissenyades de manera que siguin fàcils de construir: un banc, una taula de cafè, una gandula, un sistema de prestatgeries modular, un penjador de peu, un sistema d’organització d’objectes d'escriptori, i una taula de cuina.

Tots els mobles tenen com a nexe la fusta, un material fàcil d’obtenir i manipular. Les instruccions per a la seva consturcció s’adquireixen mitjançant la descàrrega gratuïta a través del web Download Open Design, en el qual s'hi tro també desenes de productes dissenyats per estudiants de l’Escola d’Art i Disseny GDUT de la Xina, l’Escola Superior de Disseny de La Rioja, i l'ESDAP Catalunya.

Els participants en el projecte són Marina Ju Cervera, Yolanda Pérez, Carla Gimeno, Ona Bosch, Lluís Tantiñá, Roger Monford, Jaume Martínez Adrià Retres, Guillermo Baeza, Anna Ferrer, Daniela Mora, Carlos Enes, Jordi Sanz, Maria Muñarch, Jhon Mario,Marina Cortes, Carlota Javier, Martina Oriol, Max Valls, Joan Huguet, Gonzaga de Bofarull, Rafel Oliva i Guillem Ferran.

+ Informació

17 gener 2020 | ESDAP Catalunya Campus Llotja, Exposicions

Galeria