Treballs Finals d'Estudis | Curs 2018/19

CAS / Adrià Romañá

Adrià Romañá / ESDAP Catalunya / Campus Serra i Abella

Espanya ha viscut més de dos mil casos de corrupció des de l’any 2000, uns casos que tant la Comissió́ Nacional dels Mercats i la Competència com els Verds Europeus xifren en 90.000 milions d’euros a l’any, aproximadament un 8 % del PIB del país. Això suposa quatre vegades les ajudes a l’atur o més del 90 % del pressupost per salut. Tot i això, el càstig electoral a tota aquesta trama corrupta és només del 15 % com a mitjana. D'altra banda, les organitzacions que lluiten en contra de la corrupció no tenen prou visibilitat i passen desapercebudes, juntament amb la seva feina. Així, la corrupció és un mal endèmic del nostre sistema i és necessari un reconeixement, una reparació i una recuperació d’un sistema realment democràtic.

Cas és una campanya que es dirigeix a la població barcelonina, d’uns 30 anys, interessada en la política però que es troba o se sent desinformada sobre la corrupció i el que aquesta suposa. La campanya posa en valor la corrupció i els seus costos, utilitza unitats de mesura més “tangibles” i pròximes, interpel·la directament el receptor i dificulta el missatge per generar una provocació. L'objectiu del projecte és informar sobre la corrupció i fer reaccionar el receptor, aconseguint un canvi en els seus hàbits, tant electorals com a l’hora de buscar i donar suport, com donatius, a mitjans com Transparency International, que lluiten contra la corrupció. La campanya destaca pel seu missatge directe, tradueix la corrupció a costos reals, ataca directament el receptor i el converteix gairebé en còmplice. Traves visuals busquen la provocació i les ganes de saber-ne més. La campanya comprèn un seguit de cartells en formats per mupis, banderoles i postals, una campanya per a xarxes socials i televisió i una pàgina web d'explicació́ del projecte.17 desembre 2019 | ESDAP Catalunya, Disseny Gràfic

Galeria