Laura Navarro, Palerm, Itàlia

Em dic Laura Navarro i vaig fer la mobilitat Erasmus a Palerm, la capital de Sicília, a l’Accademia di Belle Arti. Vaig escollir anar d’Erasmus a Itàlia perquè volia aprendre més sobre l’idioma i la cultura italiana. Palerm no va ser la meva primera opció però, quan vaig conèixer la ciutat em va sorprendre positivament.
 
És una ciutat bastant animada, sobretot per la part del centre històric, que és on vaig estar vivint. En el centre pots trobar diversos punts d’interès com botigues, restaurants, cinemes i fins i tot alguns dels monuments i teatres més importants a tota la ciutat. A part dels diversos monuments i punts d’interès que es poden visitar, a Palerm també s’organitzen molts tipus d’exposicions i espectacles al voltant de tota la ciutat.
 
Pel que fa a les diverses possibilitats d’allotjament, s’ha de dir que les residències d’estudiants són massa cares perquè hi ha molt poques al voltant de tot Palerm. Per això, per mi la millor opció va ser viure en un pis compartit en el centre històric, que es trobava a 5 minuts d’una seu i a uns 25 minuts de l’altra.
 
Respecte a l’idioma, a Sicília es parla en Italià i en el dialecte Sicilià. Al principi, em va resultar bas­tant costòs entendre l’idioma però, al cap d’unes quantes setmanes ja el vaig acabar entenent gràcies al fet que moltes de les paraules o expressions són semblants al català i al castellà. A part, a l’Acadèmia t’ajuden bastant amb l’idioma, ja que imparteixen classes d’italià gratuïtes als alumnes d’Erasmus.
 
L ‘Accademia di Belle Arti està composta per tres seus que es diuen Palazzo Fernandez, Palazzo Santa Rosa­lia i la Cantieri Culturali alla Zisa. Aquestes seus estan dividides per especialitats, fent que al Palazzo Fernan­dez es trobin les aules disposades per fer classes teòriques, a Santa Rosalia es troben les aules disposades per il·lustració, anatomia i els cursos d’incisió i estampació i, finalment, a la Cantieri Culturali es troben les aules de disseny, fotografia i escultura. Com sóc estudiant de disseny gràfic, la majoria d’assignatures les feia a la Cantieri Culturali.
 
Quan vaig arribar, el primer que vaig haver de fer va ser l’horari, ja que em van donar una llista amb les diverses matèries que podia cursar. La forma de fer les classes és bastant diferent, partint de la base del fet que tenen dos calendaris: el ca­lendari de la setmana A i el de la setmana B que es van intercanviant respectivament fent així que en una setmana hi hagi unes assignatures i en l’altra unes altres.
 
Les primeres setmanes cursàvem la teoria i les últimes, la pràctica. Normalment les clas­ses comencen al mes d’octubre i acaben la primera setmana de febrer però, els exàmens duren fins al mes de març.
 
Els professors i alumnes solen ser bastant comprensius i intenten ajudar-te sobretot en les parts teòriques on l’idioma pot ser una mica problemàtic. Els coordinadors d’Erasmus, són molt acollidors i, si tens algun problema, sempre pots contactar amb ells però a l’hora de lliurar documents i de fer els horaris s’ha de tindre una mica de paciència.
 
He de dir que l’Erasmus és una experiència molt recomanable, ja que aprens molt sobre diverses cultures, vius noves experiències acadèmiques, coneixes gent nova i visites llocs que et poden sorprendre.