Treballs Finals d'Estudis | Curs 2018/19

Ibierno / Rubén Planas

Rubén Planas / ESDAP Catalunya / Campus Serra i Abella

Mig miler de pobles espanyols subsisteixen amb menys de 50 veïns segons la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). En 14 províncies, més del 80 % dels seus municipis no passen de 1.000 empadronats. I, segons els especialistes, en 10 anys desapareixeran l'agricultura i la ramaderia en aquells municipis de menys de 100 habitants. Una de les províncies més afectades per la despoblació és la de Terol. Té una densitat de població de 9 hab./km2 enfront dels 92 hab./ km2 que té de mitjana Espanya.

L'objectiu principal d'aquest projecte és donar visibilitat al problema de la despoblació a Espanya i mostrar la realitat dels habitants dels pobles que la pateixen directament a través de la seva història, dels seus costums, de la visió dels seus habitants i també a través de la recopilació documental relacionada amb el poble. La finalitat és crear consciència en les persones sobre la despoblació i les seves conseqüències.

Ibierno és una publicació que recull la cultura d'aquests pobles amb la finalitat de mantenir, protegir i dignificar la seva veu alhora que homenatja el poble del primer número, La Hoz de la Vieja. La revista també pretén que la cultura rural no desaparegui per culpa de la despoblació. Per a això, la publicació vol recopilar tota la informació que existeix dels pobles que tenen aquest problema, perquè els orígens de cada municipi romanguin intactes.16 octubre 2019 | ESDAP Catalunya, Disseny Gràfic

Galeria