Jordi Guillemí - ESAD Matosinhos

Mobilitat a ESAD Matosinhos del 25 de febrer al 1 de març de 2019

ESAD -Escola superior de artes e design


Escola Superior d’Art i Disseny a Matosinhos, ciutat colindant amb Porto.

De molt fàcil accés, s’hi pot arribar des del centre de Porto amb tramvia en només 20 minuts.


La Institució, una de les escoles de disseny més importants de Portugal, va ser creada l’any 1989 per un grup de professors de disseny.

Actualment compta amb més de 5000 alumnes titulats en les seves diferents especialitats. S’hi imparteixen Graus en Disseny de Moda, Gràfic, Producte i Interiors, així com altres estudis superiors en diferents disciplines artístiques. Els estudis es cursen majoritàriament en portugués, encara que una part es fa en llengua anglesa.

L’Escola és un nexe de connexió entre l’estudi del disseny, la societat civil, la indústria i el mercat.


Destaca per la seva implicació en les mobilitats internacionals dins el projecte Erasmus+, fet que posa en comú cada any a la “Semana da Esad”.


La Semana da Esad és una setmana d’exposicions, instal·lacions multimedia, desfilades de moda, laboratoris de creació, converses i ponències d’alumnes i professors, per a conèixer millor la tasca d’ESAD.


Destaca també l’existència de diferents espais complementaris per tal de potenciar la tasca de l’escola. Són:


- ESPAÇO ESAD IDEA, per desenvolupar la innovació en el Disseny a l’àmbit de Porto

 

- CASA DO DESIGN MATOSINHOS, amb exposicions de Disseny

 

- INCUBADORA DO DESIGN DO MERCADO DE MATOSINHOS, dins el mercat de Matosinhos, hi ha diferents mòduls que serveixen de incubadora per a nous creadors

 


La Mobilitat s’ha concretat en la ESAD International Week 2019.


Una setmana amb diferents accions per tal d’explorar el disseny, l’art i la seva docència. Docents en l’àmbit de l’art i el Disseny de diferents parts d’Europa hem compartit visions sobre creativitat i disseny. S’ha treballat sobre les formes per a mostrar les identitats en una europa multicultural amb una societat dins un món considerat líquid.


Va ser important la visita a altres projectes de ESAD, com ESAD Idea, la Casa do Design o la Incubadora al Mercat de Matosinhos.


El professorat provinent de mobilitats internacionals, a part de la participació des de ESDAP Catalunya, era de la University of West Bohemia, University West Atica, IED Madrid y Escuela de Arte de Mérida. Tot l’equip va ser orientat per Antonino Jorge, Coordinador d’Erasmus a ESAD.


A part de l’enriquiment a nivell professional com a docent, així com en l’àmbit personal, l’estada crec que ha servit per contribuir a la millora i augment de les relacions entre les diferents institucions presents.


Respecte ESDAP, en concret i com a coordinador de Campus d’Erasmus, hem definit amb Antonino Jorge, el Coordinador Erasmus d’ESAD, proposar estratègies de millora per tal de fomentar la relació entre ESDAP i ESAD Matosinhos. A més l’estada afavoreix una major integració d’ESDAP dins el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior.


obrigado!