Nou material per a la conservació de la fauna i la flora / Patricia Piris

image
Patricia Piris / ESDAP Catalunya / Campus Llotja

Es tracta d'un projecte amb sensibilitat, sense ànim de lucre, l'objectiu del qual és el benestar de la flora i la fauna. El projecte es basa en l'experimentació i creació d'un nou material que té com a objectiu conservar el bosc i reduir el risc d'incendis. S'aprofita un material de la natura, el sotabosc (la pinassa), i se li dóna utilitat a un material que generalment no es recull perquè no suposa un benefici econòmic suficient per l'home. Malauradament, en cas d'incendi, aquesta pinassa o sotabosc, pot esdevenir un combustible molt potent i, per tant, és important la seva extracció per tal d'evitar incendis al bosc.

Després d'una investigació i experimentació inicial, s'arriba a un material definitiu, format per pinassa i dos aglutinants naturals, la Colofònia i la Cera de Carnauba. Amb aquesta combinació s'aconsegueix un material dur, impermeable, biodegradable, que es pot reutilitzar  diverses vegades i que –un cop acabi la seva vida útil– pot retornar a la natura. L'home cada cop envaeix més el bosc, crea construccions perilloses per la fauna –com són les basses d'aigua destinades majoritàriament al reg– que són causants de centenars de morts, tant d'animals com de persones.

L'aplicació que rebrà el material serà un mòdul i quan es col·loquin diversos mòduls contiguament es crearà una via d'escapament. D'aquesta manera el material retorna al bosc amb un doble objectiu: la reducció de la mort d'animals i persones i la prevenció d'incendis.Vídeo

Galeria