Cursos anteriors | Curs 2017/18

Exposició "Projectes de disseny editorial. La Trencadansa de Prats de Lluçanès".

ESDAP Barcelona Llotja

Aquest mes de juliol es va dur a terme a Prats de Lluçanès l’exposició Projectes de disseny editorial. La Trencadansa de Prats de Lluçanès, a la sala Cal Bach de l’Ajuntament del mateix poble.

L’exposició va recollir experiències i projectes editorials plantejats pels alumnes d’Ensenyaments Superiors de Disseny de l’ESDAP Barcelona Llotja de 4t curs de Disseny Gràfic, desenvolupats dins del marc de l’assignatura Publicacions analògiques i digitals. Els projectes van consistir a idear i formalitzar una publicació editorial a partir dels continguts històrics i culturals existents sobre la Trencadansa de Prats de Lluçanès, una de les danses més representatives d’aquesta localitat. L’exposició es va fer al mateix poble d’on prové aquesta dansa, amb la finalitat d’acostar els resultats a la mateixa gent que coneix i manté viva la Trencadansa. L’exposició es va realitzar dins el programa de la Fira de Sant Jaume de Prats de Lluçanès, una data assenyalada en la tradició festiva i cultural del poble en la qual es va fer també una conferència explicativa sobre el context de l’Escola ESDAP Barcelona Llotja i de l’assignatura dins la qual es va desenvolupar l’enfocament dels projectes.

En els resultats dels projectes queda palès el rol del dissenyador com a agent cultural entre l’editor i el lector, els alumnes varen posar els recursos gràfics i comunicatius al servei de la creativitat per idear i proposar productes d’edició de caràcter amè, actual i entretingut, a l’abast de diferents públics. Els diferents enfocaments i propostes dels alumnes oferien una visió innovadora, variada i creativa de les possibilitats editorials que poden sortir al voltant de la tradició i cultura de la dansa. Els alumnes varen idear el concepte i l’estructura de la publicació, la forma i l’estètica gràfica, així com tot el disseny global del llibre.

La font d’informació central va ser el treball de la historiadora de Prats de Lluçanès Roser Reixach i Brià que va fer una xerrada a l'ESDAP Barcelona Llotja i va oferir també el seu coneixement com a autora del llibre La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de festa major, editat per l’Esbart Català de Dansaires, un llibre que recull testimonis i documents històrics que narren l’evolució i el lligam cultural de la dansa amb el poble i la festa major. La televisió del Berguedà va oferir també un petit reportatge que podeu veure seguint l’enllaç que s’adjunta en aquest mateix article.

+ informació

12 setembre 2017 | ESDAP Barcelona Llotja, Exposicions

Galeria